Menü

Ibanez AVC-9 OPN Artwood Vintage

Ár:
124.900 Ft (98.346 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 34166
Akusztikus gitár, Thermo-aged tömör mahagóni fedlap, Grand Concert
Test: Grand Concert
Fedlap: tömör mahagóni, Thermo-aged kezelt, öregített
Hát és oldal: mahagóni
Nyak: mahagóni, enyhe V profil, szatén
Fogólap: rózsafa, rádiusz: 400 mm (15,75")
Menzúra: 634 mm
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 45 mm
Szegélyezés: test
Hangszedő: -
Elektronika: -
Vezérlők: -
Húrláb: rózsafa
Kulcsok: nyitott (Open Gear) króm
Szín: nyitott pórusú natúr (OPN: Open Pore Natural)
Tartozék: -
A "Thermo-aged" technológia az Ibanez faöregítő technológiája, amely speciális szárítás és magas hőmérséklet segítségével a fát "öregíti", azaz a hangkaraktere már az új gitárok esetében is olyan lesz, mint a jól bejátszott, gondosan karban tartott régi gitárok esetében.
Gyártó: Ibanez

Leírás és Paraméterek

"Az akusztikus gitár tradícióinak modern megközelítése" mondatot már rég óta hitvallásának tekinti az Ibanez, legalábbis az Artwood sorozat modelljeivel kapcsolatban. Az Artwood Vintage gitárok esetében még egy lépést tettek visszafelé az időben, és az olyannyira nagyra becsült vintage hangszerek legjobb tulajdonságait igyekeztek átemelni jelenbe.


Az Artwood Vintage sorozat most egy újabb vintage elemmel hívta fel magára a figyelmet: egy különleges hangszerfa "öregítő" eljárással, melynek eredménye a "Thermo Aged" - termikusan öregített - fa. Ezzel a speciális, rendkívül magas hőmérsékleten végzett szárítási folyamattal sokkal több nedvességet tudnak a hangszerfából eltávolítani, mint más, hagyományos eljárásokkal. Tulajdonképpen a fa az évek során mindenképpen elvesztené ezt a nedvességet, ez az oka annak, hogy az öregebb, tömörfa tetővel készült gitárok jól szólnak.


Ibanez AVC-9 OPN Artwood Vintage


Thermo Aged eljárás


Csak válogatott, "érett" hangszerfát lehetséges ezzel az eljárással kezelni. A Thermo Aged technológia következtében a hangszerfa könnyűvé, keménnyé és stabillá válik - mint azok a hangszerfák, melyeket évtizedeken át szárítottak - ugyanakkor a rezgésátvitele jelentősen javul, így sokkal hangosabban szól. A hangkaraktere is megváltozik, a mélyek testessé válnak, a magas húrok pedig gyönyörű, lágy, hosszú lecsengésű hangot produkálnak, ami a vintage gitárok jellemzője.


A gyárból kikerülő, vadonatúj Artwood Vintage AVC9 gitárok a Thermo Aged eljárással kezelt tömörfa tetőlapnak köszönhetően egy klasszikus vintage hangszer tulajdonságait idézik.


Testforma, merevítés és lakkozás


Ibanez AVC-9 OPN Artwood Vintage


A fent részletezett Thermo Aged mahagóni tető mellett a Grand Concert testforma, a szintén Thermo Aged eljárással készült X alakú lucfenyő tetőmerevítés, a rövidebb menzúra, valamint a nyitott pórusú lakkozás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a gitárok rendkívül széles dinamikai tartománnyal rendelkeznek, és jól reagálnak a játék apróbb finomságaira akár újjal, akár pengetővel játszunk.


De nézzük tovább, mitől szólnak a gyári új Artwood Vintage AVC9 gitárok úgy, mint egy több éve bejátszott régi hangszer!


Csontból készült nyereg és húrlábnyereg


A felső nyeregnek és az akusztikus gitár húrlábnyergének nem szoktunk különösebb figyelmet szentelni, pedig ez az a két pont, ahol a gitárhúr tulajdonképpen átadja a rezgést a hangszer testének. A csontból készült nyereg és húrlábnyereg általában csak a felső kategóriás gitárok jellemzője. Nos, a megfizethető árú Artwood Vintage AVC9 modellen mindkét nyereg valódi csontból készült.


Vintage karakter


Ibanez AVC-9 OPN Artwood Vintage


A teljesen mahagóniból készült test (tető - oldalfal - hátlap) gazdag, fényes és kiegyenlített hangkaraktert eredményez, az igényes, teknőcmintás testszegélyezés pedig tovább növeli a hangszer vintage jellegét. A szatén lakkozású mahagóni nyak lágy "V" profilja és a rózsafa fogólap növeli a játékkényelmet. A nyitott mechanikás, krómozott gombokkal szerelt húrgépek pontos és stabil hangolást garantálnak, könnyebbé teszik a fejrészt és hozzájárulnak a gitár vintage kisugárzásához.


Az újratervezett Ibanez Advantage húrlábtüskék és a D'Addario Nickel Bronze húrok szépen hangsúlyozzák a Thermo Aged tömörfa tető természetes hangját, hihetetlen tisztaságát és páratlan rezonancia képességét.